Hoodie-trender genom tiderna: hur plagget har utvecklats och förändrats

Hoodie-trender genom tiderna: hur plagget har utvecklats och förändrats

Från basic till statement: Hur hoodies har förändrats

Hoodies har gått igenom en dramatisk förändring under de senaste åren, och har utvecklats från att vara en enkel och basic tröja till att bli en statement piece. Det är ett mångsidigt plagg som kan användas för både avslappnade och mer formella tillfällen, och dess popularitet kommer att vara länge så som det ser ut nu.

Till en början var hoodien en enkel, basic tröja med en huva och fickor, som användes som skydd mot kyla och vind. Men under åren har hoodiens stil utvecklats och förändrats. Nu finns det hoodies med allt från tryck och mönster till olika material och detaljer.

Hoodiens popularitet har ökat på grund av dess mångsidighet och bekvämlighet. Hoodies kan bäras med allt. Det är också ett plagg som är lämpligt för olika typer av väder, då den kan bäras både som ett lager under en jacka på vintern eller som en lättare tröja på sommaren.

Idag finns det också en mängd olika stilar av hoodies att välja mellan. För de som föredrar en mer avslappnad stil finns det basic hoodies med minimala detaljer, medan för de som vill skilja sig ut finns det hoodies med tryck, broderier, pärlor och andra dekorativa deltaljer.

Från arbetsplatsen till street style

Hoodies har gått igenom en enorm utveckling från sitt ursprung på arbetsplatser och idrottsevenemang till att bli en ikonisk del av streetwear-kulturen. Det är ett mångsidigt plagg som har funnit sin väg in i många samhällsklasser och kulturella grupper, och har under åren genomgått en stor förändring i stil och användningsområden.

I början var hoodies en del av arbetskläderna. Under 1930-talet användes de som skydd mot kyla och regn av hamnarbetare i New York. Genom åren användes hoodien av anställda inom en mängd olika yrken som byggarbetare, lagerarbetare och varvsarbetare. Hoodien var även en populär träningsdräkt för amerikanska atleter, vilket gav hoodien i sig en mer sportig känsla.

Under 1970-talet började hoodie trenden sprida sig bland ungdomar och studenter i USA och Europa. Hoodies blev en symbol för ungdomsprotest och rebelliskhet, och började dyka upp i mode och streetwear-kulturen. Hoodien blev en symbol för uppror mot auktoriteter och en känsla av självständighet och individualitet. Detta var också tiden då skate och punkscenen omfamnade hoodien som en del av sin stil.

I mitten av 1990-talet blev hoodies en del av hip-hop-kulturen och det var då det tog ytterligare steg mot att bli en modeikon. Hoodies i stora storlekar med logotyper och tryck blev allt vanligare. Det var också då modehusen började använda hoodien som en del av sina kollektioner, vilket gjorde att hoodien förvandlades till en mer modeinriktad plagg.

Under 2000-talet blev hoodien en integrerad del av streetwear-kulturen. Det var då märken som Supreme och A Bathing Ape lanserade hoodies med höga prislappar och hög status, vilket ytterligare förstärkte hoodien som en del av modevärlden. Hoodien har sedan dess blivit en stilikon, och har nu en självklar plats på catwalken och i modebutikerna.

I dag används hoodien på så många sätt och inom så många olika kulturella grupper. Det är en mångsidig och bekvämt plagg som är perfekt för dagliga aktiviteter och för att hänga med vänner. Hoodien kan bäras i kombination med många andra klädesplagg, som jeans, sweatpants, jackor och sneakers. Det är också ett plagg som passar både för kvinnor och män och finns i en mängd olika stilar och färger.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *